ZEST
Projekta apraksts
ZEST plāno izmantot tehnoloģijas, kas var radīt globālu ietekmi, ražojot tuvu lietotājam, tādējādi samazinot oglekļa pēdas nospiedumu, kas saistīts ar loģistiku no saimniecības līdz patērētāja galdam. Sēņu proteīns ir daudzsološs risinājums šim izaicinājumam, ņemot vērā tā daudzpusību dažādu izejvielu izmantošanā un tā potenciālu globālai ražošanai. ZEST stratēģija ir vērsta uz uzlabotas fermentācijas ražošanas sistēmas izstrādi, kas spēj radīt daudzveidīgu bioloģisko olbaltumvielu produktu klāstu.
Projekta galvenie mērķi ietver:
1) Efektīvas, bezatkritumu automātiskās ražošanas sistēmas izveide.
2) Daudzfunkcionāla bioreaktora projektēšana, kas pielāgojama substrātiem ar dažādu viskozitāti un sausnas saturu.
3) Visu vērtību ķēžu novērtēšana, lai noskaidrotu to ekonomisko dzīvotspēju, tirgus potenciālu, ietekmi uz vidi un sēnīšu produktu ilgtspējību.
Projekta kopējais finansējums: 7 503 688,75 EUR, t.sk. ES līdzfinansējums 5 931 246,25 EUR
Projekta ilgums: 48 mēneši
Uzsaukums: HORIZON-JU-CBE-2023 (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking)
Aktivitāte: HORIZON JU Innovation Actions
Partneri
- Vadošais partneris/ koordinators - Danish Technological Institute (DTI) (Dānija)
- Quh-Lab Lebensmittelsicherheit (Vācija)
- Bioreactors.net SIA (Latvija)
- VizLore Labs Foundation (Serbija)
- Sinonin Biotech UG (Vācija)
- Acondicionamiento Tarrasense (LEITAT) (Spānija)
- Corporación Tecnológica de Andalucía (CTA) (Spānija)
- Food & Bio Cluster Denmark AS (FBCD) (Dānija)
- Nordzucker AG (Vācija)
- G. C. HAHN & Co. / Tate & Lyle (Vācija)
- Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts (Latvija)
- SensiMate (Dānija)