ZEST: Agrorūpniecisko atkritumu pārvēršana ilgtspējīgās olbaltumvielās — ceļā uz 2028. gadu!

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts ar lepnumu piedalās projektā ZEST (Agrorūpniecisko atkritumu valorizācija, izmantojot ar digitālo modelēšanu atbalstītu sēņu fermentāciju) — vērienīgā, ES finansētā iniciatīvā, kuras mērķis ir ilgtspējīgas pārtikas ražošana, izmantojot sēņu fermentāciju un digitālās inovācijas.
Kas ir ZEST?
ZEST izstrādā inovatīvu metodi, lai lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības atkritumus pārvērstu augstas kvalitātes sēņu izcelsmes olbaltumvielās (proteīnā), uzturvielās un uztura bagātinātājos. Lai to panāktu, tiks izmantotas uzlabotas fermentācijas tehnikas un viedā digitālā modelēšana. Šī pieeja samazinās pārtikas atkritumus un nodrošinās ilgtspējīgu, videi draudzīgu olbaltumvielu avotu.
Kāpēc tas ir svarīgi?
- Ilgtspējīgas olbaltumvielas: Sēņu izcelsmes olbaltumvielas, piemēram, mikoproteīns, ir bagāts ar uzturvielām un prasa ievērojami mazāk zemes un ūdens resursu nekā tradicionālā gaļas ražošana.
- Bezatkritumu ekonomika: Agrorūpniecisko blakusproduktu bioloģiska pārstrāde augstas vērtības produktos atbalsta ES aprites ekonomikas mērķus.
- Mazāks oglekļa pēdas nospiedums: Samazinātas CO₂ emisijas, kas saistītas ar proteīna ražošanu un arī ar loģistiku, ja ražošana notiek lokāli.
- Ētiskie aspekti: Fermentācijas pielietojums nodrošina, ka gala produkts nerada ētiskas vai reliģiskas pretrunas.
Starptautiska sadarbība
ZEST apvieno vadošās iestādes visā Eiropā, tostarp Dānijas Tehnoloģiju institūtu, Bioreactors.net SIA (Latvija) un LVKĶI, ar partneriem no Vācijas, Spānijas, Serbijas un Dānijas.
Projekta mērķi:
- Izstrādāt automatizētu, bezatkritumu fermentācijas sistēmu.
- Projektēt daudzfunkcionālu bioreaktoru, kuru var pielāgot dažādiem izejmateriāliem.
- Visu vērtību ķēžu analīze ar mērķi izvērtēt to ekonomisko dzīvotspēju, tirgus iespējas, vides ietekmi un uz sēnēm balstītu produktu ilgtspējību.
Mg.sc.ing. Konstantīns Dubencovs, ZEST projekta vadītājs LVKĶI, komentē:
Pašlaik komanda strādā pie sēņu kultivēšanas eksperimentiem, lai iegūtu datus, kas ir nepieciešami bioreaktoru mērogošanai un bioprocesu modelēšanai. Dati tiks izmantoti, lai sastādītu mākslīgā intelekta modeļus un izstrādātu automātisku vadīšanas sistēmu. Mērķis ir izstrādāt mērogojamu, ilgtspējīgu risinājumu, ko varētu piemērot gan vietējā, gan Eiropas mērogā. Papildus tam cītīgi strādājam pie analīzes metodēm, lai novērtētu procesa rentabilitāti, sēņu biomasas iznākumu, kvalitāti un uzturvielu sastāvu, proteīna un šķiedrvielu saturu, minerālvielu daudzumu.
ZEST projekts iezīmē ceļu uz klimatam draudzīgu un ilgtspējīgu pārtikas ražošanu nākotnē.