Pārlekt uz galveno saturu

ZEST – inovācija olbaltumvielu ražošanā, izmantojot sēņu fermentāciju un digitālo modelēšanu

Attēls: ZEST project

ZEST ir Horizon Europe pētniecības projekts, kura mērķis ir izstrādāt ilgtspējīgu un efektīvu olbaltumvielu ražošanas metodi, izmantojot sēņu fermentāciju un digitālo modelēšanu. Projekts risina globālo izaicinājumu – pieaugošo pieprasījumu pēc olbaltumvielām, ko tradicionālās ražošanas metodes nespēj nodrošināt ilgtspējīgi.

ZEST plāno ieviest tehnoloģijas ar globālu ietekmi, nodrošinot ražošanu pēc iespējas tuvāk patērētājam un tādējādi samazinot loģistikas radīto oglekļa pēdu. Sēņu proteīns ir daudzsološs risinājums šim izaicinājumam, ņemot vērā tā daudzpusību dažādu izejvielu izmantošanā un potenciālu globālai ražošanai. Projekta stratēģija ir vērsta uz uzlabotas fermentācijas ražošanas sistēmas izstrādi, kas spēj radīt daudzveidīgu bioloģisko olbaltumvielu produktu klāstu.

Galvenie mērķi un ieguvumi:
  1. Izveidot efektīvu, bezatkritumu automātiskās ražošanas sistēmu.

  2. Izstrādāt daudzfunkcionālu bioreaktoru, kas pielāgojams substrātiem ar dažādu viskozitāti un sausnas saturu.

  3. Novērtēt visas vērtību ķēdes, lai noteiktu to ekonomisko dzīvotspēju, tirgus potenciālu, ietekmi uz vidi un sēņu produktu ilgtspējību.

Iepazīsti ZEST video formātā

Video iepazīstina ar ZEST projekta apņēmīgo partneru konsorciju un institūcijām, kas atbalsta projektu, izceļot sadarbības nozīmi projekta īstenošanā. Tajā parādīts, kā konsorcija partneri kopīgi strādā, lai radītu ilgtspējīgus risinājumus, veicinātu aprites vērtību ķēdes un atklātu sēņu proteīnu potenciālu zaļākai nākotnei.

Resursu ierobežojumu un klimata pārmaiņu apstākļos sēnes ieņem arvien nozīmīgāku vietu. Uzziniet vairāk, noskatoties video: ZEST

Projekta partneri:
  • Vadošais partneris/koordinators – Danish Technological Institute (DTI) (Dānija)

  • Quh-Lab Lebensmittelsicherheit (Vācija)

  • Bioreactors.net SIA (Latvija)

  • VizLore Labs Foundation (Serbija)

  • Sinonin Biotech UG (Vācija)

  • Acondicionamiento Tarrasense (LEITAT) (Spānija)

  • Corporación Tecnológica de Andalucía (CTA) (Spānija)

  • Food & Bio Cluster Denmark AS (FBCD) (Dānija)

  • Nordzucker AG (Vācija)

  • G. C. HAHN & Co. / Tate & Lyle (Vācija)

  • Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts (Latvija)

  • SensiMate (Dānija)

 

Projekta apraksts: ZEST