Pārlekt uz galveno saturu

Ceļā no blakusprodukta līdz ražas paaugstinājumam – mikrobioloģiskā inovācija kartupeļu audzēšanā

Jūlijā divos nozīmīgos lauksaimniecības pasākumos – Agroresursue un Ekonomikas institūta (AREI) Lauku dienā Priekuļos un Lauku dienā Viļānos – tika prezentēts jaunais mikrobioloģiskais augu biostimulants, kura pamatā ir Bacillus subtilis MSCL 1441 baktērijas. Šī inovācija ir daļa no LAD projekta “Mikrobioloģiska preparāta ieguve un pielietojums ražības paaugstināšanai dārzkopības un augkopības profila saimniecībās" (Subt4Potato) (Projekta Nr.:  24-00-C0LA1601-000032), kuras mērķis ir izstrādāt efektīvu un videi draudzīgu risinājumu, izmantojot karsētu kartupeļu šūnsulu – cietes ražošanas blakusproduktu – kā barotni mikroorganismu kultivēšanai.

Preparāts paredzēts izmantošanai bioloģiskajās un integrētajās saimniecībās, lai, veicinot augu augšanu, ne tikai paaugstinātu ražu un tās kvalitāti, bet arī samazinātu pielietoto mikrobioloģisko preparātu izmaksas.

Projekts apvieno aprites ekonomikas principus ar inovācijām augu audzēšanā, pārveidojot rūpniecības blakusproduktus par augstvērtīgiem lauksaimniecības risinājumiem.  

Lauku diena Priekuļos – 3. jūlijs

AREI Priekuļu pētniecības centrā šī gada Lauku diena pulcēja   – lauksaimniekus, pētniekus, konsultantus un nozares interesentus. Institūtā  izmēģinājumus veicgan integrētajā, gan bioloģiskajā lauksaimniecības sistēmā. Bioloģiskajā kartupeļu izmēģinājumu laukā projekta pētījumam iekārtoto izmēģinājumu demonstrēja projekta AREI sadaļas vadītāja, vadošā pētniece Ilze Dimante. Mikrobioloģisko preparātu efektivitāte tiek pārbaudīta uz divām cietes ražošanai piemērotām šķirnēm, pārbaudot dažādas preparāta devas un salīdzinot tās ar kontroli un citu reģistrētu preparātu. Lauku dienas apmeklētāji varēja novērtēt sarežģīto laikapstākļu radītās sekas, kad vēsais un mitrais sezonas sākums bija ievērojami aizkavējis augu attīstību. Savukārt projekta vadītājs, LVĶKI vadošais pētnieks Oskars Grīgs pastāstīja par projekta mērķiem, starprezultātiem, kā arī skaidroja jaunā preparāta iegūšanas tehnoloģiju un tās novitāti un atbildēja uz interesentu jautājumiem. 
Dalībniekiem bija iespēja aplūkot plašu izmēģinājumu klāstu dažādām graudaugu, pākšaugu un kartupeļu šķirnēm, gan integrētajā, gan bioloģiskajā audzēšanas sistēmā.

Lauku diena Viļānos – 10. jūlijs

Viļānu pasākums pulcēja vairākus simtus apmeklētāju, un Latgales lauksaimniecības zinātnes centra (LLZC) kolēģi, sadarbojoties ar AREI, prezentēja gan konvencionālos, gan bioloģiskos izmēģinājumus. Šogad īpašs uzsvars tika likts uz pārmērīgo nokrišņu radītajiem izaicinājumiem un to ietekmi uz kartupeļu attīstību. 

Abos pasākumos LVKĶI pārstāvēja Bioinženierijas laboratorijas vadītājs Dr.sc.ing. Oskars Grīgs. Mūsu pētnieks iepazīstināja apmeklētājus ar preparāta izstrādes tehnoloģiju un tā nozīmi aprites ekonomikā, kā arī izsniedza marķētus 1 litra preparāta paraugus, lai iegūtu tiešu atgriezenisko saiti no lauksaimniekiem par produkta efektivitāti.

Zinātne, inovācija un sadarbība

Projekta īstenošanā spēkus apvieno Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts kā vadošais partneris, Agroresursu un ekonomikas institūts, kā arī uzņēmumi “Aloja Agro” un “ALOJA-STARKELSEN”. Partneru sadarbība nav tikai formāla, bet gan balstās uz savstarpēju uzticēšanos, ilgtermiņa pieredzi un skaidru mērķi ieviest Latvijas lauksaimniecībā inovāciju, kas ir gan ekonomiski izdevīga, gan videi draudzīga.

Zinātnieku uzdevums ir radīt efektīvu un drošu preparātu, kas nodrošina stabilu ražu arī mainīgos klimatiskos apstākļos, vienlaikus samazinot nepieciešamību pēc ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Rūpnieciskie partneri nodrošina risinājumus, kas ļauj laboratorijā izstrādāto ideju pārvērst tirgum gatavā produktā. Savukārt lauksaimnieki sniedz praktisko pieredzi un vērtīgas atsauksmes, palīdzot novērtēt preparāta efektivitāti reālos darba apstākļos.

Šāda starpdisciplināra sadarbība veido spēcīgu inovāciju ekosistēmu, kur katrs posms – no laboratorijas izpētes līdz laukam – ir savstarpēji saistīts. 

Projekta “Subt4Potato” apraksta infografika.

Projekta apraksts: Subt4Potato