LVKĶI piedalās starptautiskā pētniecības projektā par bērnu veselību

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts ir kļuvis par partneri ambiciozā Eiropas pētniecības projektā 4Sir2 (“Building a Healthy Drink Ecosystem to Prevent Childhood Obesity”), kura mērķis ir izstrādāt inovatīvu funkcionālo dzērienu, kas palīdzētu novērst bērnu aptaukošanos.
Projekta uzmanības centrā ir vīnogu pārstrādes blakusprodukti – to mizās esošie resveratroli un polifenoli, kas, kā pierādīts, aktivizē sirtuīnu (ar aptaukošanos saistītu gēnu) ekspresiju. Izstrādājamais 4Sir2 Smoothie dzēriens būs ne tikai veselīgs un dabīgs, bet arī ilgtspējīgs. Projekta gaitā tiks attīstītas videi draudzīgas ekstrakcijas un apstrādes tehnoloģijas visā ražošanas ciklā, sākot no lauksaimniecības līdz gala produktam.
LVKĶI projektā piedalās kā tehnoloģiju izstrādātājs un dzērienu ilgtspējas novērtētājs, izmantojot institūta ekspertīzi polimēru tehnoloģijās un dzīves cikla analīzē (LCA). Latvijas puses koordinators projektā ir mūsu zinātniskais direktors Dr.sc.ing. Uģis Cābulis, kurš pārstāvēs institūtu arī oficiālajā atklāšanas sanāksmē, kas notiks 2025. gada 11.–12. septembrī Varšavā, Varšavas Dzīvības zinātņu universitātē (SGGW).
Projektā aktīvi iesaistīti arī Dr.chem. Māris Lauberts, kurš galvenokārt strādās 2. darba pakotnē (WP2), kas veltīta žāvēšanas tehnoloģiju optimizēšanai, lai vīnogas saglabātu bioloģisko aktivitāti, kā arī Ph.D. Anda Fridrihsone, kuras galvenā atbildība būs saistīta ar 7. darba pakotni (WP7) – ilgtspējas izvērtējumu un ietekmes analīzi.
4Sir2 konsorciju veido 16 partneri no 9 valstīm – Polijas, Latvijas, Portugāles, Vācijas, Beļģijas, Itālijas, Grieķijas, Lielbritānijas un Moldovas. Tajā apvienojas universitātes, pētniecības institūti, lauksaimniecības un vīnogu audzētāju organizācijas, pārtikas uzņēmumi un nevalstiskās institūcijas, nodrošinot starpdisciplināru un uz sabiedrības veselību orientētu pieeju.